Maak je tuinmeubelen klaar voor de zomer!

Geplaatst op 11-01-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

Tuinmeubelen in uw eigen tuin worden vaak blootgesteld aan veel verschillende omgevingsinvloeden. Of het nu door de zon, door het water of door vorst is. Om zo lang mogelijk van uw tuinmeubelen te kunnen genieten, moeten deze goed onderhouden worden. Hoe het juiste onderhoud eruitziet, hangt echter ook af van de materialen van het meubel. Of het nu een stoel, ligstoel of parasol is. Het materiaal is cruciaal.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn heel bijzonder omdat het een natuurproduct is. Het uiterlijk kan dienovereenkomstig veranderen door omgevingsinvloeden. Bijvoorbeeld door blootstelling aan de zon. Hout kan ook snel vergrijzen en om dit te voorkomen moet je altijd een onderhoudsolie gebruiken om het hout te beschermen. Voor elke houtsoort zijn er individuele verzorgingsoliën. Of het nu gaat om teakhouten tuinmeubelen, eikenhouten tuinmeubelen of tuinmeubelen van steigerhout. U dient dit soort verzorgingsoliën maximaal 2-3 keer per jaar te gebruiken. Dan zit je aan de veilige kant.

Tip: Maak de meubels vooraf goed schoon zodat het vuil niet aan de olie blijft plakken.

Als het te laat is en het meubilair al grijs is, is er nog de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met schuurpapier.

Houten tuinmeubelen kunnen ook worden beschermd tegen barre weersomstandigheden door ze te impregneren. Deze procedure kan om de 3-4 jaar worden toegepast.

Tuinmeubelen van metaal

In tegenstelling tot houten meubelen zijn tuinmeubelen van metaal veel gemakkelijker te onderhouden. De metalen meubelen zijn bovendien zeer duurzaam en ook buiten de zomer geschikt. In de meeste gevallen is het voldoende als deze worden behandeld met water, zeep en een doek. U moet echter oppassen dat u geen ruwe doek gebruikt, omdat dit krassen op het aluminium kan veroorzaken.

Metalen tuinmeubelen moeten ook in de winter op een droge en warme plaats worden opgeborgen om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

Kunststof tuinmeubelen

Tuinmeubelen van kunststof zijn beduidend goedkoper dan tuinmeubelen van metaal of tuinmeubelen van hout. Daarom zijn deze vooral geschikt voor mensen met een klein budget. Het meubel is ook zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen en te vervoeren.

Pas echter op dat u geen modellen van te goedkope kunststof koopt, aangezien deze modellen niet goed tegen hitte kunnen. Het materiaal kan door zonnestraling of de intredende UV-straling broos worden en uiteindelijk vervagen. Het zou goed zijn als de kunststof meubelen UV-bescherming hadden.

Kunststof tuinmeubelen kun je het beste schoonmaken met een doek en huishoudreiniger. Ook in de winter moeten deze meubels goed worden opgeborgen om ze tegen weersinvloeden te beschermen.